Медийната среда в България се е влошила значително през последните години. Това пише в последния доклад на неправителствената организация „Фрийдъм хаус”. От организацията изтъкват липсата на прозрачност при собствеността и финансирането на медиите.

Въпреки това от организацията посочват, че България общо е постигнала напредък в няколко ключови области, най-вече във връщането на политическата стабилност.

Според анализа на организацията партия ГЕРБ е „затвърдила доминиращата си позиция”, БСП си е възстановила подкрепата след „катастрофалното представяне” на парламентарните избори през 2014 г. От НПО-то посочват още, че фрагментацията на традиционните десни партии продължава и е довела до „пълното им изчезване от парламента”.

От организацията посочват, че политическият дневен ред в страната бил доминиран от приготовленията за председателството на Съвета на ЕС.

„Фрийдъм хаус” оценява като голям пробив във външната политика споразумението за сътрудничество с Македония, по което се водиха преговори през последните 18 години.

Вътрешнополитически организацията посочва, че най-големи усилия са били положени за приемането на антикорупционен закон и създаването на нова агенция за борба с корупцията.