Французойка на 70 години пострада в Пирин. Медицински хеликоптер я транспортира до столична болница. 

Жената е била част от организирана туристическа група с водач, тръгнала от х. Вихрен. Тя е била предупредена, че маршрутът е изключително тежък, но въпреки това взела решение да тръгне с останалите.

Туристката е паднала в района на връх Вихрен около 13 часа. Тя беше докарана в столичната болница "Св. Анна". Състоянието й е стабилно, без опасност за живота.

До идването на спасителния хеликоптер е изпадала два пъти в безсъзнание.

Снимка: Лев инс

„За 35 минути бяхме на мястото, бяха ни изпратили пак много точни координати, намерихме го веднага, този път не използвахме лебедка, защото имаше плато до тях, където можеше да кацнем, намерихме мястото и кацнахме”, обясни пилотът Васил Вълков.

Френската туристка е паднала от собствения си ръст, има счупена ръка, доста тежко счупване, може би в рамото, с външна фрактура на китката, но мисля, че ще се оправи. Няма гръбначна травма”, заяви парамедикът Виктор Варошкин.

Тя беше прегледана от екип специалисти (неврохирург, коремен хирург и ортопед) които установиха, че има счупване на лява предмишница и травма в областта на главата, без пряко засягане на мозъка.

Вчера с хеликоптера на „Лев Инс“ беше спасен пострадал парапланерист на Витоша. От болницата съобщиха, че той е стабилизиран и контактен, а травмите на гръбнака са овладени.