По повод Деня на независимостта във варненското село Здравец за четвърта поредна година се провежда фестивалът „Песен се пее, хоро се вие“. Домакин на събитието е читалището „Христо Смирненски - 1926“.

Фолклорни ансамбли с участници на възраст от 4 до 93 години са дошли от различни малки населени места, за да отпразнуват заедно един от знаковите за нацията ни празници. Събитието има много богата програма, която трае цели два дни.

Важна част от фестивала „Песен се пее, хоро се вие“ е и уважаемото жури, което оценява ансамблите и в края на събитието се връчва голямата награда.

Снимка: Звезделина Калудова

„Един народ, който може да съхранява и предава на следващите поколения своето фолклорно богатство, може да се нарече горд народ. В село Здравец има приемственост на традициите и сила на духа“, каза за bTV председателят на читалището Димитричка Стоянова.

Снимка: Звезделина Калудова

Според гостите фестивалът събира участници от много и различни възрастови групи, има разбирателство и кооперация между всички тях и именно това го прави специален и единствен по рода си.

Снимка: Звезделина Калудова

Специални гости са Емануил Манолов, кмет на община Аврен, Миглена Желева, кметски наместник на село Здравец, както и председателят на читалището Димитричка Стоянова.