Спасителният екип, ангажиран с издирването на Боян Петров, обяви края на операцията, без да го намери. От екипа показаха откритата в лагер 3 негова фланелка и медицински принадлежности.

От екипа посочват още, че са имали разрешение за продължаване на операцията до днес, но сега се чака решението на българското правителство – дали се налагат допълнителни дейности.

С Боян Петров няма връзка от 3 май. Операцията по издирването му беше сложна за организиране заради отношенията между Китай и Непал.

„Направихме всичко, което беше в рамките на разрешеното ни, не казваме, че сме свършили работата си. Изпратихме всички доклади на българското правителство. Сега те ще вземат решение дали да продължим търсенето на изчезналия алпинист. Имахме разрешение за издирвателни операции до днес”, написаха във „Фейсбук” от спасителния екип и обобщиха действията си така:

„В 7:51 ч. непалско време излетяхме заедно с двама българи в издирвателна и спасителна операция за българския ветеран катерач Боян Петров. Отново прелетяхме над Шишапангма и бавно прелетяхме до базовия лагер с надеждата да намерим някаква следа. Изкачихме се по-нагоре, претърсихме и по-ниско в планината. Целият издирвателен полет над Шишапангма продължи 1 час и 30 минути. За съжаление не намерихме никаква следа от Боян.

Освен това шерпите достигнаха на 10 метра по-близо до върха по земя, след което се върнаха в базовия лагер. Те са намерили някои от вещите на Боян – инсулин, медицински комплект с няколко енергийни гела и неговата фланелка в лагер 3.

Бихме искали да благодарим на посолството на България в Ню Делхи, Индия, Пекин, Китай и звеното в Непал, на  гражданско въздухоплаване на Непал, Министерство на вътрешните работи на Непал и „Макалу Анденчър”, които координираха цялата издирвателна мисия, подготвяха документи и всички формалности по разрешенията.

Специално бихме искали да благодарим на двамата българи – Кирил Петков и Петко Кирилов Петков, които бяха в Непал от 10 май 2018 г., за да улеснят тази мисия. Техните непрекъснати усилия, комуникация и координация по време на спасителната операция за Боян са достойни за похвала.

Бихме искали да благодарим на българския народ, на медиите и на онези, занимаващи се с операцията за търсене на Боян. С посланията и думите на подкрепа бяхме уверени и мотивирани да вървим напред в тази мисия.

Благодарни сме на нашите пилоти, спасителни специалисти, техници и всички членове на екипажа, които се опитаха да потърсят катерача ветеран Боян Петров”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!