Фирмата, от която България чака устройства за машинното гласуване на 26 март, е забъркана в скандали, а срещу нея има и подозрения за машинации при вота в различни страни по света, показа разследване на bTV. Възможно ли е машинното гласуване да хвърли сянка върху изборите и у нас?

Името на венецуелската фирма „Смартматик”, чийто капитал е регистриран в Холандия и Барбадос, се появява в разследванията на „Уикилийкс”. Там се споменава, че чрез нейните машини за гласуване през 2014 г. е манипулирана изборната победа на вече покойния Уго Чавес.

През 2016 г. тя обект на вестникарски разследвания след проблеми на изборите в Чикаго.

През есента на миналата година в разгара на предизборната кампания в САЩ се появяват данни, че чрез компанията, която вече се ръководи от един от най-близките хора на Джордж Сорос, се контролират изборите в 16 щата в САЩ.

През 2014 г. България нае от „Смартматик” 100 машини. Сега очакваме помощ от същата фирма.

Нейни представители твърдят, че няма как машините да бъдат атакувани от хакери, защото нямат връзка нито с телефон, нито с интернет.

Иначе освен въпросите кой ще достави машините, все още не е ясно и коя институция ще издаде сертификата, че те са сигурни и надеждни.

Централната избирателна комисия трябва да реши каква обществена поръчка да обяви за машините, но резултат все още няма. Забавянето изнервя всички фирми, които евентуално биха участвали в поръчката.

За предишните избори договорът за обществената поръчка за машините беше сключен три дни преди изборите.