Фирмата, която поддържа тунел "Ечемишка” на магистрала „Хемус” не смята, че носи вина за трагичния инцидент, при който загина жена.

Парашкев Кръстев е изпълнителен директор на дружество „Автомагистрали”, което поддържа злополучния тунел. Заради разследването лаконично коментира причините за нелепата смърт на 64-годишната жена.

Не смятам, че е коректно, не смятам, че сме виновник за един нещастен инцидент. Нека следствието се произнесе, каза пред bTV той.

Последната щателна проверка на злополучния тунел е била през септември, когато другият е спрян за ремонт и движението става двупосочно в този.

По думите на директора няма констатации за установен драстичен проблем в последния момент септември месец.

- Как си обяснявате този инцидент?
- Не смея да давам обяснения, съболезнования на близките, наистина изключително трагичен инцидент.

Оттогава, повече от 4 месеца, поддръжка на тунела не е правена, освен за изгорелите лампи.

„По време на двупосочното движение проверката не може да бъде толкова обстойна, защото не може да се влезе със специализирана техника, не може да се спре движението, така че откакто движението е двупосочно, проверките пак са ежедневни, но за изгорели осветители”, обясни Парашкев Кръстев.

Той е категоричен, че фирмата си е свършила работата.

Именно след предписания на фирмата, през септември като най-належащ в ремонт влиза десния тунел.

„Състоянието на дясната тръба беше драстично по-тежко и резонно се взе решението да се ремонтира десния тунел”, заяви директорът.

- Не беше ли по-логично с риск да се затрудни движението да се затвори и този тунел?
- Това не е наше решение.
- Вие предложихте ли да бъде затворен и злополучният тунел?
- Не, нямаме предписание да се ремонтират двата тунела, недопустимо е за такъв дълъг период. Това блокира основната пътна артерия за цяла Северна България.

На спешна среща в Пътната агенция днес беше решено да се премахне цялата конструкция и да се монтира временно аварийно осветление. Тунелът се очаква да бъде отворен между 12 и 14 февруари, съобщиха от регионалното министерство.