Фирмата, добиваща мед и други метали по поречието на Луда Яна, твърди, че няма нищо общо с предполагаемото замърсяване на реката.

bTV получи сигнал за замърсяване на река Луда Яна до пазарджишкото село Цар Асен. Водите са побелели, а рибата е измряла, алармира кметът на населеното място.

Миналата седмица кметът на пазарджишкото село Цар Асен Георги Спасов подава пореден сигнал за замърсяване на реката. Заснема и клипове как рибата измира.

„Подал съм сигнал на 112, идват от РИОЗСВ, на другия ден, след 24 часа взимат проба“, казва Спасов. Ю

Кметът взел проба в шише от момента, в който водата с цвят на бяла боза минава покрай селото. Показва ни утайката и казва, че „това става, когато се изпускат от медната инсталация нещата. Те казват, че не е от тях, но е от тях, нека бъдем честни“.

Снимка: btvnovinite.bg

Търсим фирмата, която извлича метали и предимно мед малко по-нагоре по реката.

„Тук на територията на обекта няма замърсяване на реката. Ефектът, който се получава, предполагам за това е целият спор, това се получава след обекта на около 500-600  метра. Самият табан има просмукване - нещо, което ние реално няма как да спрем и това не е част от нас“, казва Силвия Милева, представител на фирмата, която добива мед.    

Снимка: btvnovinite.bg

От фирмата, която добива мед казват, че табанът е държавна собственост.  От министерство на околната среда заявиха, че са взели проби и чакат резултатите.