До 31 май украинските бежанци трябва да бъдат преместени от хотелите в държавни и общински бази. Извозването ще бъде с влакове. Това стана ясно на брифинг на Оперативната координационна група към правителството.

До края на тази седмица ще заработи дигитална платформа, която ще събира данни за това колко от украинските бежанци в България желаят да останат в страната ни и след 31 май. Екипи от анкетьори ще обикалят хотелите. След това ще започне и самото преместване с вагони за бежанци. Това е последната информация от координационния щаб. По-рано през деня хотелиери, но и много бежанци, настанени по Черноморието, поискаха яснота какво ще се случи след края на месеца.

В Слънчев бряг срещаме семейството на Дмитрий Грабчев от Николаев. В неведение е как ще продължи живота им с 20-годишен син инвалид. „Имам няколко медицински дипломи, едната е за масажист, бих могъл да работя това тук. Ако програмата свърши на 31 май, ще трябва да се върнем в Украйна”, казва той.

„А къде да се върнем? Нямаме къде! Даже не знаем дали с него бихме могли да се придвижим някъде”, казва съпругата му.

Хиляди украинци са се обединили във вайбър група за търсене на помощ.   

„Всеки ден ми пишат пенсионери, инвалиди, хора, които не могат да се грижат за себе си и много се страхуват, защото на 31 ще останат на улицата. Не знаем какво ни чака, всеки ден звъним на горещата линия”, коментира Лилия от Харков.

Липсата на информация и предвидимост създава хаос, твърдят хотелиери в Слънчев бряг. „Ние не знам, ако дойде 31 май и на 1 юни ги изкараме, ще има ли автобус да ги вземе”, казва Радостин Дачев.

„Правим страшни комбинации - две майки с четири деца в по една стая, едната да работи преди обед, другата - следобед, за да може да гледа на другата децата. Трябват ни работници, но как да издържаш и детето, и бабата, и всички”, пита хотелиерът Венелин Ташев.

Правителството е категорично: бежанците напускат хотелите. Най-напред ще бъдат преместени възрастните и болните, след тях – майките с малки деца.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!