Тази седмица е финалната за консултации за кабинет на „Има такъв народ“ (ИТН) в рамките на 46-ото Народно събрание.

Късно снощи от партията обявиха с писмо, че във втория кръг ще преговарят с БСП, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Писмото дойде часове след като във „Фейсбук“ Слави Трифонов обяви, че ДБ се интересува от постове, въпреки че е четвърта сила.

Последва реакция от „Демократична България“, които обявиха, че са обмисляли подкрепа само за да бъде откъсната страната от модела на управление около Сараите.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обяви, че отговорността за кабинета си е на „Има такъв народ“ и те няма да предлагат имена.

А междувременно атака срещу ИТН дойде и от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.
Във „Фейсбук“ те обявиха, че номинацията на Пламен Николов за премиер е противоконституционна, защото е посочен от Трифонов, а не от парламентарната група.

Според Николай Хаджигенов от ИБГНИ мандатът трябва да се върне и да се връчи отново.

От президентството обаче бяха категорични – при тях е постъпило както решение на парламентарната група, с което е посочен Пламен Николов за кандидат за министър-председател, така и декларация, че той отговаря на условията за длъжността.

А в края на деня коментар дойде и от бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. „Сега са скарани… как ще се подобрят не знам, но за мен и последната илюзия, че може по някакъв начин партиите да се разберат, изчезна. И сега толкова безотговорно всички казват да отидем пак на избори“, заяви Борисов.

Той обяви, че депутатите от ГЕРБ ще присъстват в пленарната зала и ще гласуват „против“ предложения от ИТН кабинет.