В началото на февруари ще бъде предимно слънчево и доста по-топло от обичайното, особено в Източна България и северно от планините, където ще духа умерен югозападен вятър.

В петък ще се заоблачи, но само на отделни места ще превали слаб дъжд.

Почивните дни ще започнат с високи температури, но от северозапад, с усилване на вятъра, температурите бързо ще се понижават.

В събота ще завали дъжд, който със застудяването, отначало във високите котловинни полета на Западна България и Предбалкана, ще премине в сняг.

В неделя по-късно през деня от запад валежите ще спират. Облачността ще започне да се разкъсва и намалява.

В началото на следващата седмица все още в североизточните райони е възможно да прехвърча сняг, над останалата част от страната вече ще е без валежи. Вятърът ще отслабне. Сутрешните температури ще се понижат, в повечето места ще са отрицателни, а и дневните ще са предимно между 2 и 7 градуса.

Впоследствие, почти до края на десетдневието, температурите ще се задържат сравнително ниски, но все пак близки до нормите. Остава и вероятността за превалявания – и от дъжд, и от сняг.

Затопляне се очаква към 10-и февруари, когато и вероятността за превалявания временно намалява.

След кратък период с относително по-високи температури, през първата половина от второто десетдневие пак ще застудее. Ще има и превалявания, предимно от сняг.

Вижте във видеото цялата прогноза за времето в първите 15 дни от месеца:

Като цяло февруари е месец с доста резки промени в температурите, ще има динамика, но нито ще е прекалено студено, нито прекалено топло, няма да има екстремни стойности, прогнозира в предаването „Тази сутрин“ по bTV Анастасия Стойчева от НИХМ на БАН.

Снимка: bTV

Най-ниските температури ще са между минус 14 и минус 9, а най-високите – от 17 до 22 градуса, каза тя.

Февруари започва с температури по-високи от обичайните и над климатичните норми за региона и страната, а застудяване се очаква в седмицата 5 – 11 февруари, но няма да е драстично. Ще има повече валежи. Засега е рано да се каже дали ще има много сняг, защото това се прогнозира в по-краткосрочните прогнози, но нищо чудно да има обстановки, при които да навали повече сняг или дъжд, в зависимост от температурите, каза и Стойчева.

Снимка: bTV

В седмицата 12 – 18 февруари температурите ще са по-скоро ниски, отколкото пролетни, с 2 – 4 градуса под климатичните норми, добави тя.

Снимка: bTV

Вижте повече във видеото: