Фермери от Родопите се отказват от отглеждането на щрауси. Освен че няма субсидиране, интересът към щраусовото месо и яйца, дори и преди Великден, е слаб.
Първият щраусовъд в Южна България, Димитър Чаталбашев, преди години е отглеждал стотици щрауси, сега има само осем. В момента фермата се занимава с крави.
От едно щраусово яйце могат да се направят 10 омлета, а холестеролът е почти нулев. Яйцето запазва своите качества в хладилник цели 6 месеца, а месото е екзотичен деликатес.
Щраусите обаче са атракция единствено за туристите.
Те са много издръжливи птици, също така не са капризни към храната. Всяка година броят им намалява.
„В момента ме търсят да събирам щрауси от България да ги карам в Румъния, като не знаят румънците, че в България няма и 1000 щрауса. Значи Румъния може да дава субсидии и дава в момента, а България не може да дава субсидии за щраусите", каза още Димитър Чаталбашев.
Така отглеждането им остава само като удоволствие на фермерите и атракция за туристите в района на Смолян.