Фермери от Ямболско, загубили животни, подозират, че причина за това е отровена вода на р. Тунджа и обвиняват институциите в безхаберие.

Пред bTV Илчо Илчев, който гледа над 70 крави и телета в село Кукорево, разказа, че преди ден по време на водопой в реката две от животните паднали и умрели.

„Умряха още като пиха вода. От водата, няма от какво да е друго“, посочи той.

Снимка: bTV

„Не може едно животно 400 – 600 кг да падне за три минути в река Тунджа, това явно е много силна отрова“, коментира фермерът Митко Желев.

Снимка: bTV

Притеснени да оставят мъртвите животни в реката, собствениците започнали да търсят институциите.

„Никой не реагира по системата, като се започне от 112 – два пъти звъняхме. После уведомихме ветеринарната служба в Ямбол, след това сутринта рано – и кмета на общината. Пълно безхаберие отвсякъде“, разказа Желев.

„Нямало кой да вземе проби, нямало такава лаборатория, накрая местната лекарка взе – каза и Илчев. – Кой ще ги признае, кой няма да ги признае, мен ме интересува от какво са починали животните, друго – не“.

Снимка: bTV

От ветеринарната служба в града в началото им казали сами да закарат труповете за проба.

„Вмирисаните трупове да ги закараш в центъра на Ямбол е несериозно – коментира Желев. – Казахме, че ще ги закараме на елховския път и ще затворим пътя“.

Снимка: bTV

Идва полиция и едва тогава ветеринар взема проба, с която да установи от какво са починали животните. Телата са изнесени към екарисажа във Варна.

Заради случилото се фермерите от региона не изкарват животните на водопой. Казват, че водата често е мръсна, защото в нея се изливат отпадъци от всички предприятия в града. Във водата обаче ежедневно се къпели и деца.

Преди месец измря рибата в Тунджа, на друг колега две крави оттогава са болни, на трети в Ямбол са умрели шест крави и две телета. От водата е, няма от какво да е друго, някой системно си хвърля отровите вътре, казаха фермерите.

От РИОСВ – Стара Загора съобщиха за bTV, че заедно с Басейнова дирекция са извършили проверка и водата ще бъде изследвана.

От Агенцията по безопасност на храните също очакват пробите да покажат от какво са починали животните.