Фенклубът на ПФК Левски възнамерява да съди МВР. Това обяви един от лидерите на агитката на сините Димитър Байлов. Миналата седмица той и още над 40 души са били повикани в полицията, за да подпишат предупредителни протоколи. Фенове на ЦСКА, Ботев (Пловдив) и Локомотив (Пловдив) също са търсени профилактично от полицията.

Всичко започва миналата сряда. Дни по-рано в МВР постъпва информация, че петъчният протест пред парламента ще бъде окървавен. Полицаи са пратени в домовете на най-отявлените фенове на агитките.

„С тях бяха водени разговори в насока ще бъдат ли ангажирани в протестните действия, тъй като беше постъпила такава, достоверна оперативна информация”, обясни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

„В 6 ч отиват и те търсят за разговор. Имат разпоредба, че трябва да бъдем предупредени, че не трябва да присъстваме на протести. Да, в прав текст - не трябва да присъстваме на протести. И сме предупредени”, каза обаче Димитър Байлов.

Фенклубовете се разграничават от протеста още от самото начало, казват лидерите на агитките. Затова те не разбират настояването на полицията и обмислят да съдят МВР.

От МВР обаче твърдят, че са имали достоверна информация за подготвяни провокации и са извикали само хората с регистрации за хулиганство.

„В структурите на МВР има заведени досъдебни производства, има заведени заявителски материали за отделни хулигански действия на физически лица, които не искам да ангажирам с конкретни фенклубове. С тях са провеждани съответните действия”, каза Светлозар Лазаров.

Утре в Пловдив феновете на най-големите местни отбори ще излязат с обща декларация, осъждаща действията на полицията.