Филиз Хюсменова от ДПС подава оставка като депутат от парламента. Решението си тя обоснова с мотива, че по този начин поема отговорност за резултата от изборите във Варна.

Това тя заявява в свое обръщение, качено на Фейсбук страницата на ДПС-Варна, откъдето тя бе избрана за народен представител.

ДПС във Варненска област беше силата, дала живот и вдъхновение на първите, тръгнали организирано и легитимно да защитават правата си, начело с Почетния ни председател д-р Ахмед Доган. То беше пример за подражание на други организации. Благодаря ви, че в нелекото време на настоящото ни политическото битие, отново бяхме заедно и получих вашата подкрепа като водач на листата за Народно събрание! Опитахме се да върнем ентусиазма, зрелостта и мъдростта в политиката на нашето ниво. Резултатите не са това, което ни се искаше и очаквахме, въпреки че работихме здраво в екип, с вяра за промяна и заедност“, написа тя.

Коя е Фелиз Хюсменова?

Филиз Хакъева Хюсменова е български политик от ДПС, министър без портфейл в правителството на Симеон Сакскобургготски, народен представител в 40 Народно събрание и 49 Народно събрание, на което е заместник-председател. Евродепутат през 2007 – 09, 2009 – 14 и 2014 – 2019.

Родена е на 10 юни 1966 г. в Силистра.

Завършва френска и руска филология. Представлява Движението за права и свободи (ДПС) в кабинета на Симеон Сакскобургготски като министър без портфейл. Избрана е за депутат в 40 Народно събрание от листата на ДПС. По-късно е определена за наблюдател в Европейския парламент (ЕП), а от 1 януари 2007 г. – за временен евродепутат от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Заместник-председател на комисията на Европейския парламент за регионално развитие. Водач на листата на ДПС за изборите за български представители в Европейския парламент от 20 май 2007 г., от 7 юни 2009 г. и от 25 май 2014 г.

Владее френски, руски и турски език. Омъжена, с едно дете.