След космическия скок на Феликс Баумгартнер българинът Иван Трифонов заяви, че той е автор на идеята за рекорда. След кратки изявления в медиите Трифонов се отказа от публични изяви заради проблеми със спонсорите на Феликс. Орлина Аспарухова е единствената жена пилот на балон в България и е сред най-близките му приятели.

Двамата се запознават през 1988 г. като начинаещи летци. Те обиколили заедно с балон почти целия свят. В Бразилия Орлина си спомня, че Иван Трифонов изпълнил опасен полет над водопад.

„Прелетя над водопада Игуасу, но откъм Алжирска страна няма място за кацане. Там е голяма джунгла. И той се принуждава и каца в джунглата. И с джипката теглят купола на балона. Половината се беше съдрал и един го кърпи и на другия ден пак литна”, спомня си Аспарухова.

Тя разказва, че Космоса винаги е бил магнит за Иван. Трифонов говори 7 езика и е сред най-известните пилоти на балони в света. Роден е в София, но от 1963 г. живее във Виена. Майка му е австрийка, а баща му е от Кнежа.

„Малко е обиден, защото Феликс не спомена в изявленията си, че в основата е Иван Трифонов. Той го е запалил. Той му е дал идеята. Дори проекта на Иван Трифонов да не е на сто процента реализиран, той е в основата на тази идея да се тръгне към такъв рекорд. Така или иначе Феликс се е запалил по този проект. Преснимал е чертежите, изчисленията”, убедена е Орлина Аспарухова.

По думите й идеята на Трифонов датира от 1992 г. „Ние непрекъснато се срещаме и обменяме информация за разни проекти. Някъде към 2006 г. се среща с Феликс в Залцбург. Казва му идеята си. Феликс преснима 3 папки с документация”, казва жената.

„Искам да развенчая няколко мита относно този скок на Феликс. Те го рекламират, че е скок от ръба на космоса. Ръба на космоса не е на 40 километра. Отиването в космоса и изпадането в безтегловност е над 100 километра”, обясни Аспарухова.

„Нека бъде ясно, че Иван Трифонов няма никакви претенции към полета на Феликс. Той беше един от първите, които го поздравиха с този успех”, добави тя.

Орлина Аспарухова има и послание от приятеля Иван Трифонов към всички, които според нея са го разделили с мечтата му. Преди дни Ивани казал „Аз пък сега ще литна от 50 километра”. „Вероятно ще скочи някой българин или руснак, по-млад човек, но Иван Трифонов ще бъде консултантът”, прогнозира Аспарухова.