Криптирането на компютри срещу откуп вече е бизнес за милиарди, сочат изчисленията на ФБР. Проучване между 370 000 специалисти по киберсигурност посочва този вид вируси като най-голямата заплаха.  

Криптовирусът е зловреден софтуер, който най-често идва като прикачен файл в и-мейл и веднъж отворен заключва файловете ви. Те може да бъдат декордирани срещу откуп в криптовалутата биткойн. У нас щетите от криптовируси като wannacry и petya са нанесли щети поне за половин милион лева, изчисляват експерти. Криптовирусът се определя от 80% от IT специалистите като средна до екстремна кибер заплаха.

Криптовирусът „Бед Рабит”, който беше неизвестен досега у нас, вече набира скорост. Лошият Заек се маскира като адоб флаш плеър и след инсталиране се самозаключва. Хакерите явно са фенове на сериала „Игра на тронове”, защото са оставили връзки с имена на герои от епоса. Компютърът на Петьо също започнал да работи странно след отваряне на и-мейл

Реших да рестартирам, файловете не можеха да се отворят и излезе искане за активация. Трябваше да го попълня с пари и да отключат файловете, споделя Петьо Блъсков.

Въпреки че в интернет има достатъчно видеоинструкции как да се отървете от зловредния софтуер, специалистите смятат, че това не върши работа.

Ясен Танев посочва, че бизнесът е лесен, защото хората не си обновяват операционните системи. В проучване на „Линкдин” експертите посочват, че най-често зад атаките с криптовируси стоят организирани престъпни групи.

77% от участвалите в допитването специалисти са категорични, че най-добрият начин да се блокира криптовирусите е превенцията, а 72% - обновяването на операционните системи.  

Въпреки това 79% от IT сектора смятат, че в следващата година криптовирусите ще са най-голяма заплаха за потребителите.