Комбинация от фактори най-вероятно е довела до трагичния инцидент в столичния квартал „Дружба“, където мълния уби 25-годишен мъж, а друг беше настанен в болница.

Снимка: btvnovinite.bg

Около 17:10 ч. минути мълниите над Балканите са били над 10 000. По-голяма част от тях паднали в България.

Това е часът, в който в Спешна помощ е получен сигнал за двете момчета. Едното почина на място. Другото е в Окръжна болница.

„Няма пряка опасност за живота му. Само искам да кажа, че много голям стрес е преживял“, съобщава говорителят на УМБАЛ "Св. Анна"  Антон Луков.

Снимка: btvnovinite.bg

И тази вечер 26-годишният мъж ще остане под наблюдение в реанимацията на болница „Света Анна“.   

От болницата уточниха, че случаят е "рядък и впечатляващ": „Буквално за минути се събра мултидисциплинарен екип, които да го прегледа. Аз съм от 6 години в тази болница и такъв случай досега не е имало“. 

А как се стигна до този инцидент на метри от жилищни кооперации? Според експерта по мълниезащита Радослав Калчев мълнията най-вероятно е била привлечена от дърво. Или от близкото метро.

Снимка: btvnovinite.bg

„Наличието на тунела на метростанцията – това са мощни електромагнитни полета, които негативно може да са повлияли на привличането на тази мълния“, смята експертът по мълниезащита инж. Радослав Калчев.     

Според общината тунелът е далеч.

Снимка: btvnovinite.bg

„Той е обезопасен и електричеството е заведено на един доста по-голям периметър от мястото, където се е случило. Според мен момчето е говорило по телефона и с това е привлякъл мълнията“, казва Красимир Димитров, директор на „Аварийна помощ и превенция“ към СО.

Експертите съветват при гръмотевична буря по възможност да останем вкъщи. Ако все пак сме навън - да избягваме места с дървесна растителност, да изключим телефона си и да хвърлим всички метални предмети.