Щом не искаш от руския газ, ела да ти пуснем от нашия. Това е изписано на колаж със снимката на Соломон Паси. Той се разпространява в Телеграм канал със заглавие „Възраждане“.

Затова организацията на евреите в България „Шалом“ подаде сигнал до Прокуратурата. От там започват проверка.

Постът е публикуван в Телеграм от човек с инициали А.Р. в група с името на политическата партия „Възраждане“. Съдържанието прави препратка към Холокоста.

„Група лица, които приличат на немски войници – нацисти, държат в раирани дрехи бившия външен министър Соломон Паси. Има и надпис, който гласеше, че щом не ти харесва руския газ, ела да ти дадем от нашия газ, което звучи зловещо“, обясни проф. д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България „Шалом“.

Снимка: bTV

„Моят братовчед във Франция - Исак Паси, е убит в концлагера „Сомбор“ през 1943-та. Фашизмът не е насочен към един човек или група хора, а срещу цялата нация. Щом Германия, Австрия, Гърция могат да спрат фашизма, значи и България може днес през 2023-та, както го е спряла през 1943 г.“, заяви и бившият министър на външните работи Соломон Паси.

Сигналът е изпратен до Софийската градска и до районната прокуратури. В него от „Шалом“ настояват за проверка дали публикацията е нарушение на Конституцията и на Закона за политическите партии.

„При наличие на достатъчно данни за такова нарушение моля да предприемете необходимите действия за разпускане на политическа партия „Възраждане“, се казва в писмото на Организация на евреите в България „Шалом“.

Снимка: bTV

„Сигналът, който изпратихме, не е срещу „Възраждане“, а е призив към Прокуратурата да идентифицира извършителите, защото това си е престъпление според Наказателния кодекс“, обяснява още проф. д-р Александър Оскар.

В официална позиция от „Възраждане“ посочиха, че и те ще изпратят сигнал до Прокуратурата за действията на „Шалом“ и нейния председател Александър Оскар.

„Шалом“ провежда една клеветническа кампания. Нищо от това, което казват, не е вярно. Колажът е коментар. Това не е официален канал на „Възраждане“. Ние сме единственият народ, който спаси евреите си и се гордеем с това“, каза от своя страна лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Заиграването с темата за Холокоста е много опасно. През последните две години ние сме свидетели на ескалация и радикализация на езика на омразата на различни представители, последователи на ПП „Възраждане“. Тяхната реторика инспирира ли подобен тип съдържание? Да“, категоричен е проф. д-р Александър Оскар.

Софийската градска прокуратура възложи съвместна проверка на ДАНС и ГДБОП за престъпление по повод сигнала.