Няма практика родители да правят „дарения” на столични ясли и детски градини по принуда. Така кметът на София Йорданка Фандъкова отрече появила се в публичното пространство информация за подадени сигнали, касаещи подобни злоупотреби – събиране на пари от родители с цел да се осигури отоплението на детските заведения.

„Категорично заявявам, че в столичните детски градини и училища няма практика да се искат допълнителни средства под формата на дарения за поддръжка на отоплителните системи преди наближаващия зимен сезон”, увери градоначалникът след края на редовното заседание на Столичния общински съвет.

Фандъкова посочи, че е имала срещи с директорите на детски заведения, които я уверили, че нямат нужда от допълнителни средства за отопление – „следователно няма как да бъдат искани пари от самите родителите”.

Кметът обясни все пак, че родителите имат право да правят каквито искат дарения доброволно - чрез родителските настоятелства. „Никой няма право да притиска родителите, ако те сами не желаят да подпомогнат градината или училището”, допълни Йорданка Фандъкова.

Въпреки че всяка година възниква въпросът за готовността на училищата и детските градини да посрещнат ниските температури през зимния сезон, от Столична община увериха, че проблеми с парното за децата не се предвиждат.