Приносът на доц. д-р Тодор Чобанов е доста сериозен, но ни трябва човек, който да представя много по-активно културните събития. Това каза кметът на Столична община Йорданка по повод на освободения от длъжност зам.-кмет по култура, образование и спорт на София. 

„Благодаря на доктор Чобанов, защото неговият принос в сферите, в които работи в София е доста сериозен. Особено в сферата на археологията. Знаете, че заедно с него изградихме Музея за история на София, подземния археологически музей в църквата „Св. София“, триъгълната кула. В същото време под негово ръководство се забавиха чувствително други проекти“, каза Фандъкова, цитирана от „Фокус“. 

Тя даде пример с реставрацията на банята в кв. „Овча купел“ и тази в „Горна баня“. 

„Това беше важна задача, която имаше конкретни срокове и ангажименти, които бяхме приели пред хората. Наложи се отново да се прекрати тази процедура за кв. „Овча купел“. Сега грабва да се обявява наново. Това забавя всичко. Трябва да се работи по-активно, трябва да се работи по-динамично“, обясни тя. 

По повод на Чобанов столичният кмет коментира, че той е „прекрасен млад човек, който има голямо бъдеще в науката. Той самият помоли да се съсредоточи върху докторантурата, която прави в сферата на археологията, но в същото време ни трябва човек, който да е много енергичен“. 

Фандъкова допълни, че наследникът му трябва да направи връзката на образованието с културата много по-видима. Тя обясни, че няма финансови загуби: 

„Разбира се, че има обяснение. Всеки винаги има обяснение. Въпросът е обаче, че хората не искат да чуват обяснения, а искат да виждат резултати. Резултати искам да виждат и аз и то конкретни и да се работи малко по-активно“. 

Кметът на Столична община уточни, че ще продължат да работят в сферата на археологията и той ще си довърши проектите.