Няма бедствено положение в нито едно населено място в Столична община. Няма и евакуирани хора, каза в Нови Искър кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

"В Мировяне имахме такава готовност, но за щастие дигите, които се изградиха на три места в селото, свършиха работа, така че не се наложи евакуирането на хора", допълни тя.

Продължават да се наблюдават язовирите и нивата на реките.

„Язовир „Суходол 2“ е покачил нивото си, така че там ще изпратим помпи, за да не се стигне до преливане. Язовирът до този момент се изпуска контролирано“, каза Фандъкова.

Ситуацията в район Нови Искър продължава да бъде най-тежка. Населените места, които се наблюдават, са Мировяне, Нови Искър и Житен. Наблюдават се и кв. „Требич“ и Волуяк, където има наводнени къщи.

Във „Връбница“ има наводнени участъци от бул. „Европа“ и от пътя за Божурище, но движението не е спирано.

Екипите на пожарната са работили през цялата нощ за издигането на диги в Мировяне.

„Първата задача днес е да се отводни участъкът под моста на Курило, за да възстановим движението на автобусите там. Ще се работи в Мировяне за отводняване на къщите. Важна е превенцията на входа на Нови Искър. В момента екипите се насочват там, за да се издигнат диги. В кв. „Требич“ също трябва да се направят диги. Ще се направят описи и огледи на къщите“, обясни още столичният кмет.

"Нивата на всички реки на територията на тези райони са спаднали леко, така че това ни дава оптимизъм, че това ще продължи", допълни тя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!