Подаването на природен газ ще бъде спряно от септември за най-голямата топлофикация – столичната, ако не плати дълга си към „Булгаргаз“. За това предупреди КЕВР след получено писмо от обществения доставчик.

„Това е откровено признание, че няма достатъчно договорени количества. Преди дни това беше официално потвърдено и от „Булгаргаз“. И понеже няма количества газ, се прави опит да се взимат от най-голямата топлофикация“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Топлофикация София“ потребява 1/3 от консумираните количества газ в страната и осигурява отопление и топла вода на 1 млн. души. 

„Разбирам безизходицата, в която се намират правителството и „Булгаргаз“, които не успяха да осигурят нужните количества за страната. Но да спреш газа на София, за да вземеш нейните количества, е признание за абсолютен провал и безотговорност“, каза кметът на София. 

Според общината Топлофикация София има дълг от над 328 милиона лева към „Булгаргаз“ за синьо гориво, но в същото време има и недовзет приход от 332 млн. лв. В тази ситуация дружеството се е оказало, защото за целия регулаторен период е купувало природния газ скъпо, а е продавало топлинната енергия евтино, обясниха от Столичната община.

„Огромният проблем е че няма газ, някой трябва да каже че царя е гол“, коментира и председателят на СОС Георги Георгиев.

Фандъкова изрази надежда, че институциите могат да намерят решение, за да не се стигне до студен душ за столичани.  

От Министерството на икономиката не коментираха днес темата.