Ако се спре топлоподаването в София, то ще е заради липсата на газ, а не заради задълженията на „Топлофикация–София“ към „Булгаргаз“.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос на bTV.

По думите на кмета мазутът не е алтернатива, защото е решение за кратко и замърсява въздуха.

– Каква е ситуацията със столичната Топлофикация и ще има ли газ?

– Миналата седмица на няколко пъти представители на Булгаргаз и на КЕВР си позволиха да заплашат софиянци, че няма да има газ от 1 септември като изтъкнаха причина задълженията на Топлофикация към Булгаргаз. Да, „Топлофикация“ има задължения, но самия регулатор е признал, че тези задължения са равни точно на разликата между цените, на които Топлофикация купува газ на цените, на които продава топлоенергия, така нар. недовзет приход. И не това е проблемът.  Проблемът, който ни притеснява, мен лично много, е дали има договорени количества газ, защото стана ясно, че проблемът е в несигурността на доставките. Най-лесно е, разбира се, да премахнеш най-големият клиент, с 1/3 потребление, и да кажеш реших проблема. Това не е решение на проблема. Ние настояваме да имаме гаранция, че над милион жители на София няма да останат на студено през зимата.

– Какви са алтернативите?

– Алтернативи почти няма, коментира се темата мазут, но това не е алтернатива. Това е решение за кратко, в много кризисна ситуация, а и всички ние си представяме какъв въздух бихме дишали, ако Топлофикация мине на мазут, а и аз не съм сигурна, че и мазут има достатъчно. Кризата при доставката на горива е сериозна, а и нямаме точна информация за съжаление. Никой не ни казва на какво можем да разчитаме, за да правим планове. Затова моят апел винаги е бил да се разговаря по тези въпроси на най-високо ниво, да се търсят решения, защото хората не бива да бъдат потърпевши.