Фалстарт на съдебния процес за жестокото убийство на 18-годишната Андреа от Галиче. Делото трябваше да започне тази сряда във Врачанския окръжен съд. Там се събраха десетки хора на мирен протест с искане за справедлива присъда за непълнолетния извършител.

Снимка: btvnovinite.bg

За отсрочването на делото близките на Андреа разбрали едва във вторник.

„Най-вероятно искат делото да бъде в ден, в който да няма протести, да няма хора и всичко да стане тихомълком“, смята Асен Руменов, баща на убитата Андреа.

Снимка: btvnovinite.bg

На 17-годишния Аксел Олеков, пребил, душил, изнасилил и ограбил момичето през януари, са повдигнати четири обвинения, най-тежкото от които за причиняване на умишлена смърт по особено жесток и мъчителен за жертвата начин.

Снимка: btvnovinite.bg

„Делото в момента се намира в САП, то е отсрочено заради частна жалба, внесена от защитата на подсъдимия. Това, срещу което те се жалят е, че съдът им е отказал да разгледа делото по реда на съкратеното съдебно следствие, което гарантира намаляване на присъдата с една трета но това няма как да стане“, казва Даниела Хитова, говорител на Окръжен съд – Враца.

От съда напомниха още, че такава възможност при умишлено убийство законът вече не предвижда и това е станало ясно още на разпоредителното заседание през август.

„След като се знае, че това нещо е забранено от закона, защо се е взело под внимание“, пита Асен Руменов.

Да подкрепят бащата дойдоха хора от цялата област.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако обществото остане безчувствено към моменти, в които младежите ни се избиват, ако обществото остане с това чувство на безнаказаност, утре какво ще се случи с моето дете“, казва Зорница Димитрова.

„Аз съм осъден на доживотна присъда без право на подмяна, бих дал живота си, ако можех да спася детето си, в гроба бих влезнал на детето си, жив“, казва Румен Асенов.

Максималната присъда за непълнолетния извършител е 12 години. Към момента не е ясна датата, на която процесът ще стартира по същество.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!