Първи, но неуспешен опит да бъде изтеглен заседналият край Камен бряг кораб беше направен снощи.

Снимка: bTV

Операцията беше преустановена в 4 часа след полунощ. Преди това бяха направени няколко опита за изтеглянето на „Вера Су“, които обаче се оказаха неуспешни. При първия от тях участваха два влекача, но въжето се скъса. Впоследствие към тях се присъедини и трети влекач, но въпреки всички усилия, корабът не помръдна.

Снимка: bTV

"Ние ще направим всичко, което ни е по силите и го правим в момента, но е сложно, тежко, на море. Във всеки един момент се получават различни неща, на които ние трябва да вземем моментно решение", заяви кап. Венцислав Иванов, директор на „Морска администрация“.

Преди да започнат неуспешните опити за изтеглянето на „Вера Су“, на борда му останаха едва 600-700 кубика карбамид, примесен с вода. Една част от товара беше събран в цистерни на ферибота "Варна".

Снимка: bTV

Изпомпаният товар от борда на „Вера Су“ ще бъде съхраняван на територията на фериботния комплекс, докато бъде решена съдбата му.

„Докато съответните институции вземат съответните проби, говоря за РИОСВ, и да дадат предписание", заяви Росен Граматиков, офицер по сигурността на Фериботен комплекс – Варна.

Друга част от товара беше събрана на борда на самоходен шалан и ще се съхранява на пристанище Варна-Изток. Плановете са утре да бъде изпомпано и последното количество, останало на борда на „Вера Су“.

Снимка: bTV

"С цел да го повдигнем още малко над водата и газенето да стане по-малко, за да позволим при дърпането с влекачите по-лесно да слезе от скалата", обясни Иванов.

Новият опит за изтегляне на кораба трябва да се случи във вторник. Ако той е успешен, „Вера Су“ ще бъде провлачен до Варна, което ще отнеме около 18 часа.