Новата регулация на пазара на медицинските изделия е на път да се провали. Старта на електронния регистър, който трябваше да сложи край на спекулацията с цените на консумативите, се отлага с година.

Търговците на медицински консумативи трябва да въведат в регистъра цената на изделието и техническите му характеристики. Здравната каса, здравното и социалното министерство ще могат да договарят отстъпки и да плащат само за консумативи от регистъра. Идеята на реформата беше пазарът на медицинските изделия да се регулира като този на лекарствата. Въпреки това, за пациентите ще е известна само сумата, плащана с публични средства.

Крайният срок за попълването на регистъра изтече, но в него присъстват едва една пета от продуктите на пазара. Затова се налага удължаване на срока. „Рискът е, че нито касата, нито министерството ще може да осигури безплатни медицински изделия и то такива, които и в момента осигуряваме”, посочи д-р Нели Таринска от дирекция "Лекарствени продукти и медицински изделия" към здравното министерство.

„Търговците отхвърлят спекулациите, че нямат интерес да декларират цените на продуктите си. Забавянето се дължи, според тях, на огромна бюрокрация. „За съжаление трябваше да отделим един колега, който специално с това да се занимава и понякога самата система блокира”, посочи Елка Илиева.

В бюджета на Касата за тази година е предвидено тя да плаща за четири нови групи изделия. Според пациентките организации, обаче, регистърът няма да подобри съществено достъпа. „Цените, на които ги заплаща здравната каса и в момента са известни. Те няма да се променят съществено, от това, че лекарствата ще влязат в определен списък” е позицията на д-р Стойчо Кацаров. „Трябва да има контрол на индикациите, за да няма преекспониране на употребата, т.е. да няма терапевтичен ентусиазъм, така че да се харчат прекалено много средства”, добавя доц. Иво Петров

Ако регистърът не бъде попълнен до следващата година вероятно ще се наложат нормативни промени.