Спряха продажбата на вила във Велинград, обявена за 51 000 лв. Тя е собственост на местната белодробна болница, но здравният министър заяви пред bTV, че цената ѝ е нереална.

В същото време наемател там прави ремонт, който в бъдеще ще се плати от държавата, показа проверката на екипа ни.

В края на септември държавната белодробна болница „Света Петка Българска“ във Велинград опитва да продаде ето тази вила на два етажа от 132 квадратни метра.

Началната цена за имота е 40 900 лв. без ДДС. Според системата за електронни търгове къщата е купена за 51 125 лв.

Пред bTV здравният министър Христо Хинков каза, че подозира измама: „При нас са изпратени снимки на една съборена сграда. Ние си мислихме, че става въпрос за друга и оценителят е сложил тази цена. Оценителят е изпратил снимките в последния момент да успяхме да спрем продажбата“.

През март 2021 г. болницата отдава вилата срещу 220 лв. месечно за 10 години. Година по-късно наемът нараства до 247 лв. В същото време вилата се отдава под наем от частно лице между 580 и 700 лв. за нощувка според информация от туристически сайтове в интернет.

bTV разполага със снимки как е изглеждала вилата преди.

Снимка: btvnovinite.bg

Оценката на къщата е преди подобренията, направени от наемателя, обясни управителят на болницата д-р Цветан Дафов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Болницата и респективно държавата не е ощетена с 1 стотинка, защото не е вложила 1 лев. Те нямат право да преотдават на трети лица“, коментира д-р Дафов.

В интернет открихме снимки на къщата, която е рекламирана като луксозна вила с три спални, сауна, джакузи. Наемателят потвърди, че е правил подобрения – за своя сметка, но в бъдеще хилядите инвестирани левове ще бъдат поискани или от държавата, или от бъдещия собственик.

Снимка: btvnovinite.bg

В търга за продажба наемателят се класира втори. След провалената продажба къщата днес изглежда различно и отвън, и отвътре.

Оказва се, че решението за продажбата на имота е взето от служебния кабинет през април. Мотивите – вилата не се ползвала от болницата, а последният ремонт бил направен през 2012 г.

Стопанисването и отдаването на търг на имота вече се разследват от прокуратурата.

В телефонен разговор получихме позицията на последния служебен здравен министър Асен Меджидиев:

„В Министерството на здравеопазването е постъпило искане от директора на болницата този актив да бъде освободен. Представена е оценка от лицензиран оценител със снимков материал, който показва, че сградата е в лошо състояние. Ръководството на здравното министерство е разрешило на директора да проведе процедурата. Търгът е проведен три месеца след края на мандата на служебния кабинет. В този търг всеки е могъл да участва свободно“.

Д-р Меджидиев подчертава, че никой от Министерството на здравеопазването не може да обикаля, за да прави огледи и да определя стойността на имотите, от която да започва наддаването в търговете.