Проблеми както с пътната настилка, така и с начина, по който е било контролирано строителството ѝ открива прокуратурата при разследването на автобусната катастрофа край Своге, в която загинаха 20 души. Днес с обвинения се сдобиха ръководители от пътната агенция и свързани с ремонта и фирма „Трейс” лица.

Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова посочи пред журналисти, че след десетки разпити и експертизи има данни, че има и други виновни за трагедията.

Независима лаборатория е установила, че асфалтовата смес, която е била полагана, не съответства на изискванията и в последния слой има не натрошен камък, а доста по-евтиният варовик и заключенията на експертите са, че в резултат се е повишил рискът от загуба на сцепление.

От страна на строителя и на асфалтовата база са съставени и документи с невярно съдържание, които да се ползват при евентуална проверка. Те са били точно за съдържанието на асфалтовата смес.

Документите, съставени на по-ранен етап, влезли в употреба, когато в края на юни 2017 г. в АПИ започнали да постъпват сигнали от полицията в Своге, че в новоремонтирания участък стават множество пътни инциденти.

По това време пряко отговорен за проекта е бил членът на УС на АПИ Светослав Глосов. Вместо да свика извънредно заседание на съвета, да поиска експертиза от Института по пътища и мостове, да усвои гаранцията от около 2 млн. евро в полза на АПИ и да ангажира строителя за ремонт в рамките на гаранционния срок, той изпратил писмо на „Трейс” с молба да отстранят нередностите.

Фирмата се позовала на своите документи, според които подобно износване на настилката не е невъзможно и отказала да извърши ремонт. Последвало едномесечно бездействие на Глосов и гаранцията била освободена.

По-късно за състоянието на участъка отговарял инж. Дончо Атанасов. Той също не реагирал на сигналите за катастрофи.

Двамата ще отговарят за престъпление по служба. „Специалната цел, която са преследвали двамата обвиняеми, е да не се наруши финансовата стабилност на фирмата строител”, подчерта Арнаудова.

Снимка: БГНЕС

Тя беше категорична, че строителният надзор не е извършил нищо от това, което е трябвало да направи. Така по документация пътят е бил без никакви мантинели, а строителят сложил такива, които са без допълнителни метални конструкции и, въпреки предписанието заради тежкия трафик, не са в състояние да спрат камион или автобус: „На практика е била една бутафорна преграда”.

Заради пропуските по линия на контрола ще отговаря и инж. Стела Попниколова от АПИ.

Арнаудова подчерта, че новите развития по случая не освобождават от отговорност шофьора на автобуса, тъй като експертизите са показали, че е карал с превишена скорост и това е довело до излизането от завоя на пътническото возило.

"Трейс" подкрепят колегите си

Минути след изявлението на прокуратурата, "Трейс" разпространиха кратка позиция до медиите.

"Трйс Груп Холд" АД подкрепя своите колеги, които са участвали в изпълнението на рехабилитацията на път II-16 "Мездра - Своге - Нови Искър", пишат от компанията.

Те изразяват увереност, че разследването ще достигне до "обективната истина".

Хронология на събитията

В деня след катастрофата дойде и първото обвинение - за шофьора на автобуса.

27 август

Трагедията беше последвана от протести заради отказа на властите да ремонтират отсечката въпреки многократните настоявания на жителите на Своге. Стана ясно, че 10 дни преди инцидента фирмата изпълнител е трябвало да извърши ремонт на трасето. Това така и не се случва.

31 август

Заради съмнения, че настилката на мястото на инцидента не отговаря на установените стандарти на 31 август следователи иззеха девет проби от асфалта. Седмица по-късно започна ремонтът на пътя.

10 септември

Трагедията в Своге доведе до три министерски оставки – на вътрешния министър Валентин Радев, на регионалния министър Николай Нанков и на транспортния министър Ивайло Московски.

1 ноември

В началото на ноември стана ясно, че асфалтовата смес не отговаря на утвърдената рецептура. С изнесеното от прокуратурата днес става ясно, че подведените под отговорност вече са осем души.