От днес разговорите и мобилните данни в роуминг са по-евтини.

Трябва обаче да се внимава, защото при мобилния интернет има ограничения, след които се начислява надценка от почти 2 стотинки за мегабайт.

Снимка: btvnovinite.bg

Как се изчислява лимитът за безплатния трафик: Ако абонаментният план на потребителя е за 30 лева, тази сума се разделя на 15, а след това се умножава по 2. Резултатът е 4 – толкова гигабайта трафик може да използва този потребител в Евросъюза. Над тях следва надценка. 

Снимка: btvnovinite.bg

При разговорите и есемесите е по-просто – те се таксуват, сякаш ги ползвате в България – според тарифния план.

Снимка: btvnovinite.bg

Журналистът Георги Тошев изчислява, че прекарва по около 6 месеца в годината зад граница, в роуминг. „Мисля, че съм един от рекордьорите по платени лични сметки на глава от населението по простата причина, че освен професионалните ми ангажименти, имам и лични, които за щастие свързани с Европейския съюз – моето семейство, дъщеря ми живее в една от големите европейски столици”, обяснява той.

Надява се, че сметките от по 800 лева ще са само лош спомен. Но има и уловки. 

„Важно е да се отбележи, че ако от Германия се обаждаме в трета държава, Португалия например, това ще се таксува като международен разговор. Това не е роуминг, а ще се таксува значително повече”, коментира Игнат Арсенов от Европейския потребителски център.

Телекомите ще имат право да начисляват надценки и ако се окаже, че картата се ползва само в чужбина.

„Счита се, че повече от половината от времето сте говорили в роуминг, дава повод да се мисли за злоупотреба. Идеята да е са облекчи в случая българския гражданин, когато пътува”, каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. 

Така Георги отново ще трябва да внимават с разговорите с детето си. „Това означава, че отново трябва да имаме български телефон във Франция. Много жалко, че не е домислено, аз се надявах от 15 юни да не съществува този казус”, отбелязва той.  

А в близките Македония, Турция и Сърбия таксите остават солени.