През последните пет години у нас не е реализиран нито един морски круиз от двете ни пристанища Варна и Бургас. Това показват данни на Евростат за тенденциите при развитието на този вид морски туризъм в страните на ЕС през миналата година.

Единственият морски круиз, тръгнал от пристанище Варна, е бил през далечната 2013 г., сочи европейската статистика.

Въпреки това много наши туристически компании предлагат круизи с организиран транспорт с лайнери на известни круизни компании. Родните компании предлагат круизи с организиран транспорт до начално и крайно пристанище, което отменя ангажиментите на туристите за организация на самолетни билети.

За онези, които искат да отплават от начално пристанище, родните туроператори съдействат за евтини самолетни билети по специални тарифи на авиокомпаниите, хотелско настаняване и визи, където е необходимо.

Така например круизът "Венецианско колело" с полет от София до Венеция и оттам с круизен кораб струва около 2000 лева, круизът "Американска мечта" с полет от Истанбул до Маями включва 10-дневен круиз до Ямайка, Кайманови острови, Маями на цена от 3570 лева и др., пише БТА.

Предлагат се и луксозни оферти по 1600 лева на човек за 7 дни круиз по най-екзотичните кътчета на Средиземно море, както и оферта от 1700 лева за 7 дни по крайбрежието на Адриатика.

Близо 7 млн. европейци са пътували с круизи

През миналата година броят на пътниците, които са пътували с морски круиз от страна на ЕС до различни дестинации, достига 7 милиона души, сочат още данните на Евростат.

Най-много пътници са започнали своя круиз в една от петте страни на ЕС, като лидерството за най-много туристи на круизни кораби се държи от Италия. Следват Испания, Германия, Великобритания и Белгия.

При съседите ни безспорен лидер в круизните пътувания е Гърция, следвана от Турция. Северната ни съседка Румъния също няма реализиран нито един круиз от свое пристанище през миналата година.