Европейската специализирана прокуратура е решила да се заеме със случая с доклада на бившия екоминистър Емил Димитров, който през април сезира българската прокуратура за ОП "Околна среда" и изпрати писмо до евроинституцията.

По думите на Личев само седмица преди това Димитров е наградил администрацията на Дирекцията с бонуси за над половин милион лева или 5 пъти по-високо от обичайното.

„Първата работа на Европейската прокуратура в България се оказа, че е свързана с МОСВ и лошото управление на ОПОС”, заяви Личев.

По време на брифинг в МОСВ днес министърът направи отчет за дейността по време на неговото управление. Той представи и резултати от извършена проверка, която разкрива неравномерното харчене на суми във ВиК сектора. Така в Бургас са похарчени 600 милиона лева, а в Монтана – само 63.

„В държавата са дадени над 4,6 милиарда лева, като парите са били за канализация, пречиствателни станции и намаляване на водните загуби”, каза министърът.

Минути преди началото на брифинга стана ясно, че директорът на ДНСК арх. Влади Калинов е наредил откриване на процедура за спиране на строителството на хотел, намиращ се над плаж "Бутамята" в Синеморец, в резултат на проверка, извършена от РИОСВ - Бургас.

Министър Личев обяви и че "Топлофикация София" може да изгуби възможността за дерогация, ако не представи необходимите данни и гаранция на МОСВ до 12 юли. Освен това в РИОСВ се подготвят документи за недопускане на дерогация на "Брикел ЕАД", което означава, че много скоро може да бъде затворена.

Наложена е и принудителна административна мярка на "Софинвест" заради депото, което се намира в район "Кремиковци", което трябва да бъде рекултивирано.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!