Европа отбелязва 1150 години от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий. България играе водеща роля в разпространението на тяхното дело из целия континент. Честванията започнаха с изложба в Европейския парламент на тема „България - съкровище на словото", организирана от български евродепутати.

Изложбата разказва как Великоморавската мисия на братята Кирил и Методий нямаше да пожъне същия успех без помощта на Средновековна България, която осигурява предпоставките за културна реформа. По онова време държавата вече е стабилна и силна политически, а народът е обединен от единна християнска религия.

Благодарение на писмеността и книжовността се изгражда мощна християнска държава, която става културен и религиозен модел за останалите славянски държави през Средновековието.

За честването в Европарламента пристигнаха близо 80 деца от земите, през които са минавали братята Кирил и Методий. Светлана и Марина идват от Украйна, но наричат себе си българки, а българският език - майчин.

“Аз много обичам да танцувам български танци, да пея български песни и също пиша стихове”, казва Светлана.