Властта в София се яви пред евродепутатите в Брюксел.

Групата за наблюдение на демокрацията в Европейския парламент изслуша главния прокурор Иван Гешев и премиера Кирил Петков.

Основните въпроси към двамата бяха свързани с борбата с корупцията на високо ниво и с реформата в съдебната система в България.

„Промяната в КПКОНПИ е реален инструмент за борба с корупцията“, заяви премиерът Кирил Петков по време на изслушването в Европарламента пред групата за наблюдение на демокрацията. Преди срещата с него, евродепутатите разговаряха с главния прокурор Иван Гешев, който призова за сериозно наблюдение върху България, заради върховенството на закона.

В доклад от септември миналата година, групата за наблюдение на демокрацията подчерта проблема с отчетността на главния прокурор сред най-важните проблеми. Днес Иван Гешев пръв влезе при тях.

„Отчетността на главния прокурор не е проблем на главния прокурор и на прокуратурата. Това е проблем на законодателно решение. Ние изпълняваме законите такива, каквито са“, посочи той.

Евродепутатите са поискали да разберат и на какъв етап е разследването за Барселонагейт. Не стана ясно дали е имало въпроси, както беше предвидено, за снимките с кюлчетата,  не са питали и за аферата „Хемус“.

„Няма как да бъде приключено едно разследване, след като испанските съдебни власти до момента не са отговорили. А българските съдебни власти нямат правомощия да кажат кога и как да се приложи испанския закон“, посочи Иван Гешев.

Българската прокуратура иска да участва в съдебната реформа. Това каза обвинител номер едно и пред журналистите след изслушването. По думите му през последните месеци се наблюдават опити за „война със съдебната власт“.

„Аз съм свидетел на всички така наречени „реформи“ през последните години. Основната им цел е да сменят някой човек, за да могат да упражняват влияние и контрол“, отбеляза той.

Веднага след Иван Гешев, в залата при евродепутатите влезе премиерът Кирил Петков.

„Няма как през общи шаблони и думи да се избяга от липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре. Какъвто и език да използвате, само като видите фактите, виждате, че не работи. Точка“, заяви Кирил Петков.

Кирил Петков се обяви „за“ повече контрол от Брюксел. И отново заяви, че управляващите готвят промени, но не обвърза със срокове, тъй като нямат необходимото мнозинство за промени във ВСС.

Промяната в КПКОНПИ ще е реален инструмент за борба с корупцията, убеден е премиерът.

Сред предварителните въпроси за Кирил Петков беше и този за казуса с двойното гражданство, не стана ясно дали е обсъждан. Министър-председателят коментира, че на изслушването е говорено за санкциите по „Магнитски“, но не е бил питан за Делян Пеевски. Според Петков службите у нас работят и събират доказателства за корупция.

Пред bTV главният прокурор е заяви още, че прокуратура предлага - от службата за структурни реформи на Eвропейската комисия да се извърши независим анализ на специализираното правосъдие - преди да се премине към закриването му.

А в изслушването в Брюксел участваха и съдебният министър Надежда Йорданова, както и министърът на културата Атанас Атанасов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!