Съпредседателят на АЛДЕ и евродепутат от ДПС Илхан Кючюк беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" от Американския университет, който се намира в Скопие. Той е докладчик в Европейския парламент по процеса за присъединяване на Северна Македония към ЕС. 

Почетното научно звание се присъжда заради заслугите на Илхан Кючюк в развитието на научното и образователното сътрудничество, както и сближаването и утвърждаването на европейските ценности и култура във висшето образование.

Високото отличие се връчва на българския евродепутат само ден след националния празник на Северна Македония, когато се навършват 31 години от обявяването на независимостта на съседката ни.

България е първата страна, която на 15 януари 1992 година признава новата държава под конституционното й име.

“За мен е гордост да получа това академично признание точно днес, ден след като Република Северна Македония отбеляза своя национален празник - Деня на независимостта. За всяка държава този ден е специален. За мен обаче той има и допълнителна стойност, защото моята родина България е първата държава в света, признала независимостта тогавашна Македония. Първа видя новите възможности за развитие на страната, първа ѝ подаде ръка в трудните моменти на изграждане на модерната европейска държавност”, каза в словото си Илхан Кючюк.

Междувременно само преди дни от опозиционната BMPO-ДПМНE официално внесоха в Държавната избирателна комисия инициатива за нов референдум - против договора за добросъседство с България.