Спрямо останалите граждани на ЕС българите най-слабо съчувстват на украинците. Това показват данните от експресно проучване на „Евробарометър“, проведено във всички държави членки на ЕС.

Според него 39% от българите изпитват пълно съчувствие към украинците. 34% изпитват съчувствие до известна степен, 15% от анкетираните по-скоро не съчувстват, 10% изобщо не изпитват съчувствие, а 3% са отговорили „не знам“.

Средно за ЕС данните са съответно 54%, 35%, 6%, 3% и 2% не са дали отговор по същите показатели в посочения ред.

Отговорна ли е Русия за войната?

Според 27% от анкетираните българи Русия е основен виновник за войната, 19% смятат, че това е отчасти вярно, 21% не са съгласни, 25% са изцяло несъгласни, а 8% не дават отговор.  

В ЕС дяловете съответно се разпределят между 52%, 26%, 10%, 7% и 5%.

Трябва ли Украйна да се присъедини към ЕС?

На въпроса за присъединяването на Украйна към ЕС 23% от българите са съгласни напълно, 28% отчасти, 14% не са съгласни, 21% решително възразяват, 14% пък нямат мнение.

В ЕС тези дялове са съответно 30%, 36%, 12%, 10% и 12% са отговорили „не знам“.

Одобрявате ли действията на ЕС след избухването на войната?

49% от българите одобряват действията на ЕС след избухването на войната. За сравнение - средно в ЕС 69% от участвалите в допитването са изразили подкрепа за европейския отговор.

Данните сочат, че 70% от българите и 79% от останалите в ЕС оценяват положително проявата на съпричастност с Украйна.

Доставки на военна помощ за Украйна?

На въпроса за предоставяне на оръжие на Украйна 30% от българите подкрепят предоставянето на военна помощ. За сравнение в ЕС подобна мярка има одобрението на 67% от анкетираните.

Какво показват данните за ЕС като цяло?

Публикуваното експресно проучване на „Евробарометър“ показва широк консенсус сред европейските граждани в полза на реакцията на ЕС на руското нахлуване в Украйна.

Мнозинството от европейците смятат, че от началото на войната съюзът е демонстрирал солидарност (79%), бил е единен (63%) и бърз (58%) в реакцията си.

Анкетираните одобряват в голяма степен непоколебимата подкрепа за Украйна и за нейния народ. По-специално над девет от всеки десет анкетирани (93%) одобряват предоставянето на хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната. 88% от европейците подкрепят идеята за прием в ЕС на хора, бягащи от войната. 80% одобряват предоставената на Украйна финансова подкрепа.

Подкрепата за санкциите, наложени на Русия след нейното военно нападение срещу Украйна, е много висока. По-голямата част от европейците (80%) одобряват икономическите санкции срещу Русия. 79% от европейците одобряват прибягването до санкции срещу руските олигарси с цел налагане на ясни икономически и политически последици на политическия елит на Русия, отговорен за нахлуването.

Две трети от европейците (67%) подкрепят това, че ЕС финансира закупуването и доставката на военно оборудване за Украйна. Освен това 75% считат, че войната в Украйна показва, че се „нуждаем от засилено военно сътрудничество в рамките на ЕС“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!