Лютви Местан вчера е имал пресконференция в Кърджали и е заявил своята позиция, приветствайки това, че референдумът е завършил успешно. Същото е изразил и американският президент Тръмп, когато е поздравил Ердоган за това, че се е провел референдум и има изразена воля на народа.

Това каза в предаването „Лице в лице” режисьорът Евгений Михайлов, който беше водач на една от софийските листи на партия ДОСТ.

Той допълни, че се изненадва от това, което слуша от сутрин до вечер, от „тази примитивна агресия спрямо Турция, сякаш България е заплашена от своя съсед, с когото в продължение на повече от 100 години не сме имали никакви конфликти. Ние сме нападали Турция, не Турция нас”.

Михайлов попита защо и кой има интерес Турция да се превърне в плашило и кой има интерес да свързва ДОСТ с Ердоган.

Той уточни, че резултатите от референдума ще влязат в сила след две години и половина, през есента на 2019 г.. Според конституцията на Турция Народното събрание на страната гласува тези конституционни промени с мнозинство от две трети. Но конституцията на Турция предвижда независимо, че са минали през парламента, да минат и през вота на суверена и сега има резултат от референдума. Кой ще бъде управляващ през 2019 г., дали ще е Ердоган – един Бог знае, допълни Евгений Михайлов.

По думите му е странна ситуацията, в която се говори за намеса на чужда държава в нашите избори, а две български партии открито са се намесили във вътрешните работи на Турция за провеждане на референдума в Турция – ДПС и Обединени патриоти.