Съдията от Софийския градски съд Мирослав Тодорова осъди България в Страсбург за нарушаване на правото ѝ на свободно изразяване на мнение, пише специализираният сайт „Лекс Нюз“. От ЕСПЧ са на мнение, че е нарушена и забраната за използване на законови процедури за постигането на паралегални цели.

Тодорова, която беше председател на Съюза на съдиите и е един от най-големите критици на опитите за политическа намеса в съдебната система след 2009 г., беше наказана дисциплинарно от Висшия съдебен съвет за забавени дела, а междувременно определени медии провеждаха кампания срещу нея. Стигна се и до уволнението ѝ, което обаче беше отменено от Върховния административен съд на фона на граждански протести.

В решението се посочва, че процедурите срещу Тодорова са използвани за отмъщение заради критиката ѝ към Висшия съдебен съвет и изпълнителната власт и целта е била сплашването ѝ, а не гарантиране на спазването на сроковете по делата: „Желанието да се използва дисциплинарната процедура като отмъщение за позицията на жалбоподателя изглежда особено тревожно“.

„Въпреки че проверките, извършени от ИВСС, не са били насочени само към жалбоподателката, а към всички съдии от Наказателното отделение на Софийския градски съд и са за спазването на процесуалните срокове, Съдът отбелязва няколко елемента, които оставят впечатление, че дисциплинарните процедури и санкциите, които са ѝ наложени, не са без връзка с нейната позиция на председател на ССБ“, заявява съдът в Страсбург.

Цитира се и изявлението на главния съдебен инспектор към онзи момент Анна Караиванова, че магистратите следва да развиват обществена активност само в извънработно време, защото данъкоплатецът не им плаща за проявите на „будна съвест“. От ЕСПЧ подчертават, че съдиите с критично мнение могат да бъдат санкционирани за професионални нарушения, но подобни действия не трябва да носят никакви подозрения за репресия.