Ескалира напрежението срещу изграждане на каменна кариера в хаджидимовското село Ново Лески. В протеста днес по обед към местните жители се присъединиха и хора от съседните села. Дойдоха също представители на Министерството на енергетиката.

За кратко беше затворен и пътят за Гърция. Наложи се кметът да успокоява страстите.
Протестите продължават вече шести ден. Изпратени са писма до областния управител на Благоевград, до депутатите от Пиринско, до министъра на енергетиката Теменужка Петкова и до премиера Бойко Борисов

Надеждите на протестиращите са, че няма да се стигне до подписване на концесионния договор за добив на мрамор в селото.

Според инвеститора добивът на камък няма да е свързан с вдигането на прах, а до разрешителното стигнал по всички стъпки от закона.

Според Министерството на енергетиката оценката на инвестиционното намерение е с изтекъл срок и това би попречило на подписване на концесията, но само след решаващото мнение на екоинспекцията. А представителят на държавата получи и други сигнали.

В района се натъкваме и на нерегламентирана кариера, скрита умело в горичката. Ясно се вижда, че тук са добивани инертни материали.

„Ще ангажираме една проверка, но важното тук да се знае е, че за да има резултати от проверката трябва да хванем някой на място да добива”, коментира Станислав Станков от енергийното министерство.

На място обаче не беше открит никой, въпреки че следи от добив на камъни имаше навсякъде по пътя.