Ескалация на напрежението във Враца заради неасфалтирани улици в цял квартал.

Снимка: bTV

Сагата с изкопите и мръсния въздух в квартал „Бистрец”  продължава повече от 10 години, колкото трае и водният цикъл.

Снимка: Цветелин Цветанов

Първо се полагала канализация, после се преправяла, а след поставянето  на водопроводите се оказало, че вместо обещаното асфалтиране започва бетониране на част от улиците.

Снимка: bTV

Днес недоволните се събраха пред Общината и прекъснаха заседанието на местния парламент, откъдето им обещаха решение до края на годината, но протестиращите не вярват.

Малко преди днешния протест пък започнало изненадващо не асфалтиране, а … бетониране на улиците, които са под наклон. Без проект, без да е ясно кой го прави, без съоръжения за отводняване. Но според хората това е, за да се тушира напрежението и „да се замажат очи”.

Малко преди обяд днес недоволните, близо 150 души, се събраха пред Общината и прекъснаха заседанието на местния парламент с настояване да бъдат чути.

Снимка: bTV

Те докараха работна количка с  лопата пред главния вход, поставиха и кутия за дарения „за асфалт”. Сред тях и родители с малки деца, които се оплакаха, че запрашаването в квартала е толкова голямо, че не може да се диша, а улиците са като по време на война и че е трудно дори да се ходи, камо ли за автомобилите. Хората издигнаха плакати с надписи: „Стига лъжи”, „Безхаберие”, „Къде са парите?” и „Господин кмете, докога?”

Пред скандиращите излязоха общински съветници от различни политически цветове, включително и един от заместник-кметовете на Община Враца. Стана ясно, че самият градоначалник Калин Каменов, за когото най-много протестиращите настояваха да се срещне с тях, бил в командировка и затова отсъствал.

Общинарите обещаха решение на проблема до края на годината. След което се прибраха в сградата. А хората продължиха да скандират „Искаме асфалт”.