Европейският съюз е готов да удължи с една година срока за усвояване на парите за опазване на границата с Турция, съобщи на извънреден брифинг в МВР вътрешният министър Валентин Радев.

В писмо от европейския комисар по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос, получено вчера, се информира за готовност да бъдат удължени с 12 месеца сроковете за усвояване на отпуснатите 160 млн. евро европейски средства за сигурността по границата ни, каза Радев.

До момента разходите за съоръжението са 108 млн. лева. Средствата по обществените поръчки са изразходени прозрачно, увери той.

Оградата на границата е почти готова, остават още 5 км, каза още министърът.

КАТ
Реформата в Пътната полиция започва от София – в столичния КАТ ще бъдат сложени ПОС терминали. Такива до този момент нямало, което създавало опашки пред гишетата и изнервяло гражданите, заяви главният секретар на МВР Младен Маринов. 

Това са част от мерките, които управляващите вземат за намаляване на бюрокрацията в системата. Според Маринов в момента плащането на такси в банките е допълнителна финансова тежест за гражданите. От МВР вече имали визия, как да се облекчи администрацията в столичния КАТ, същият модел ще бъде пренесен и в другите места в страната.

Спешният телефон 112
За да няма сривове в системата на телефон 112, ще бъде удължен договорът с фирмата, която поддържа системата. Финансовото министерство е поело ангажимент да осигури необходимите средства.

През март източници от МВР признаха пред bTV, че единната система за спешни повиквания 112 е пред разпад. Припомнете си филма на Мария Савкова „Код:112“.