Това, че откриването на обновения български храм „Св. Стефан” в Истанбул се прави в период, в който България е председател на ЕС, е всъщност важно послание, което даваме на международната общност. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който присъства на церемонията заедно с турския премиер Бинали Йълдъръм.

Снимка: Ладислав Цветков

На брега на Златния рог Желязната църква отново грее в пълния си блясък след 7 години ремонтни и реставрационни дейности на стойност над 3 милиона евро.

Истанбул, особено с тази картина, която представяме днес, още веднъж показва на целия свят, че това е център на различните религии и култури, подчерта Ердоган.

Според него горчивият исторически опит не трябва да бъде пречка за добрите взаимоотношения. Това е нашето отношение и подход към различните религии и националности - трябва да сме заедно, отбеляза той.

Нашите прадеди винаги са осигурявали свобода на вероизповеданията в страните, които са завоювали. Винаги се е казвало: Вие сте свободни в своето вероизповедание и богослужението, каза турският президент.

„На територията на България се намират също и много джамии, бани, мостове и мостове от османския период, които са с историческо значение. Зная, че джамиите и подобни обекти се нуждаят от реставрация, какъвто е случаят със Желязната църква. Можем да работим заедно за съхраняване на общата ни култура”, подчерта Ердоган.

Снимка: Ладислав Цветков

Той отбеляза, че реставрационната дейност по храма „Св. Стефан” е била много сложна и трудоемка.

 

Снимка: Ладислав Цветков
„Бяха похарчени повече от 15 млн. турски лири, беше необходима много детайлна работа”, заяви Ердоган, който също благодари на екипа, извършил реставрацията.

„София и Истанбул са градове, в които действително етническата толерантност е пример за подражание”, каза българският премиер Бойко Борисов.

Снимка: Ладислав Цветков

„В София на един квадратен километър имаме християнски храм, джамия, католически храм и синагога. Всички ние живеем в мир”, изтъкна той.

Снимка: Ладислав Цветков

„Обикновено смесените общности се ползват за натиск и за конфликти. Ние имаме редкия шанс да направим така, че българските изселници, мюсюлманите в България да са мост на приятелство и да гарантират сигурност на етническата толерантност”, заяви българкият министър-председател.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят.

Снимка: EPA

Само заедно можем да преборим тероризма, само заедно можем да бъдем ефективни, подчерта той.

Снимка: Ладислав Цветков

Съдбата така ни е поставила географски и политически да живеем заедно, да живеем в мир, да се съобразяваме с другите, заяви премиерът. По думите му денят е такъв, че цяла Европа и Балканите могат да видят какви са отношенията между една християнска и една мюсюлманска държава.

Снимка: Ладислав Цветков

Длъжни сме през 2018 г. да нормализираме и да направим отношенията между Европейския съюз и Турция такива, каквито бяха само преди няколко години, посочи Борисов.

Снимка: EPA

На официалната церемония присъстваха също Вселенският патриарх Вартоломей Първи и главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи.