Два дни на крепостта Траянови врата отбелязваха историческата победа на Самуил над Василий ll през 986 г. За честването ентусиасти направиха възстановка на битката.

Траки, прабългари, римляни, готи, гърци, османци са част от нашата вековна история, а ние като народ сме преживяли много поврати на съдбата. Назад в историята ни връщат наши групи за възстановки.

„Хората придобиват една по-ясна представа, как са изглеждали нашите предци през различните епохи”, обяснява мотивацията си Жасмин Първанов сдружение „Авитохол”, според когото „епохата трябва да пресъздаде образа на отделния човек, който представя възстановчика в България”.

„Ние сме тука, за да направим една съпоставка как се е развивал битът, военното дело, така и занаятите”, разказва Димитър Спасов от сдружение „Дук Сантика”.

„Това е една ниша, която е сравнително нова, от около 20 години. Това е един добър тласък за развитието на туризма”, убеден е Петър Чапкънов от група „Антична Тракия”. 

„Това е нещо, което ние не учим в учебниците по история. Не проследяваме един процес кое, как се е случвало, а започваме от неговите резултати”, смята Димитър Спасов.

Възстановките изискват труд и усилия, които са не само атрактивни, но и полезни за аудиторията. 

Организаторите на събитието се надяват на една по-широка подкрепа, в това число и от държавата, за да може да тези възстановки на важни моменти от нашата история да продължат и да се превърнат в традиция.