При всички случаи ЕНП ще подкрепи предложенията по пакета „Мобилност”, които ГЕРБ внесе в Европарламента и ще застанем зад тези идеи. Това обяви на брифинг в Народното събрание председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, предаде БТА.

Българските превозвачи се готвят за протести с мотива, че лансираните от френския президент Еманюел Макрон текстове ще ги изхвърлят от пазара за сметка на колегите им от Западна Европа.

Вебер подчерта, че позицията на ГЕРБ е абсолютно идентична с тази на европейската десница: „Ние искаме да има конкурентоспособност на свободния пазар и не трябва да се използват европейските механизми, за да се наказват по един или друг начин българските превозвачи и да се дава предимство съответно на френските или на други такива”.

Той изрази изненада от поведението на социалистите у нас: „Не може в ЕП българските социалисти да се застъпват за по-високи социални стандарти, а в България да противодействат именно на това, посочи лидерът на европейските десни в ЕП”.

БСП нарича евромерките „скрит протекционизъм” и обвини ГЕРБ, че са пропуснали ценно време, в което да се противопоставят на пакета.