След като вчера в ефира на bTV енергийният министър заяви, че ще се плаща една цена при ниско потребление и друга - при по-високо днес самият Росен Христов се отказа от това намерение. Как се стигна до неочакваното решение?

След като вчера в ефира на bTV енергийният министър лансира темата за две тарифи на тока, последваха реакции от потребители, които в писма до редакцията ни се възмутиха, че 800 киловатчаса са твърде недостатъчни, за да бъдат праг за по-ниската цена.

Така няколко часа по-късно министърът заяви, че е избързал с обявяването на две тарифи за битовите потребители и, че служебното правителство има само технически функции. Това съвпадна и с позицията на новия съветник на финансовия министър Любомир Каримански - бивш депутат от „Има такъв народ“. 

В "Тази събота" вчера служебният министър на енергетиката каза, че домакинствата, които потребяват до 800 киловатчаса електроенергия на месец ще продължат да плащат ток по ниската тарифа, а над тях - токът ще бъде по пазарна цена от дружествата.

"Ние де факто сега излагаме на потенциално по-високи сметки не повече от 9-10 процента от населението и то предимно хора, които могат да си го позволят. Това е един психологически праг, който кара хората да си следят сметките", заяви Росен Христов.

24 часа по-късно обаче Министерството на енергетиката изпрати до медиите съобщение, с което практически се отказва от намеренията.

„Министерството на енергетиката няма да внася предложение за двойна тарифа на тока за битовите потребители. Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да допуснем българите да се товарят с непосилни сметки за ток“, се казва в позиция на министерството.


Минути преди това съобщение, в "Тази неделя" по bTV новият съветник на финансовия министър, Любомир Карамански, заяви, че кабинетът няма да въвежда двойни тарифи на тока.

„Няма да има две тарифи на цената на тока, такова предложение може да направи само редовен кабинет“, каза той.

Преди да замине за Виена, енергийният министър обясни и защо се е отказал от предложението.

"Предложението за две тарифи беше разработено на техническа база като буфер при евентуално влошаване на ситуацията. Не очаквахме такава политизация на въпроса. Този проект вместо да помага на населението, създава стрес, нямаме нужда от това нещо“, отбеляза Росен Христов.

В съобщението на ведомството се посочва още, че политизирането на темата не е в интерес на българските граждани и бизнес.