Без мотив с днешна дата остават рокадите в "Булгаргаз". Вчера стана ясно, че изпълнителен директор на дружеството ще бъде Деница Златева, която ще замени на поста Людмил Йоцов.

Новият шеф на "Булгаргаз" Деница Златева има политическа кариера в левицата. В първия служебен кабинет на президента Румен Радев тя е вицепремиер, отговорен за българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Има богат политически опит, но не е известна сред енергийните среди с познания относно доставките и търговете с газ.

„Изненадващо, защото се очакваше, че хора с високо познаване на материята ще им бъде възложена тази тежка задача по осигуряване на доставките“, коментира Антон Иванов, енергиен експерт от Български енергиен и минен форум.

Според съпартиеца на Златева в левицата Таско Ерменков, който е работил в сферата на енергетиката, назначаването й за шеф на газовото дружество крие рискове:

„Най-ме притеснява, че лицето няма опит в търговията с газ, управлението на енергийни дружества. Това е едно назначение, което не показва голяма загриженост към решаване на проблемите на газовата криза в България“, заяви Таско Ерменков, енергиен експерт от БСП.

Според експертите, въпреки рокадите, в дружеството има добри експерти:

„За радост професионалисти в „Булгаргаз“ има. Надявам се да не бъдат правен и последващи промени в състава, който се занимава оперативно с осигуряване на доставките, с прогнози, с оценки, така че не би трябвало да се отрази на потребителите“, отбеляза Антон Иванов.

Това е втората промяна на ръководството в газовото дружество през годината. 

През януари изпълнителният директор Николай Павлов бе освободен от кабинета Петков. А енергийните експерти посочват, че очакванията са били именно Павлов да се върне сега на поста, защото имал подходящия професионален опит.