Най-рано следващата седмица ще се водят разговори с "Газпром", ако е необходимо. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов по време на посещението си в комплекс “Мини Марица-Изток”.

“Уговорката със собственика на фирмата-строител "Авакс" на интерконектора с Гърция е да представят детайлен линеен график за всички дейности, които остават да се извършат в рамките на проекта, включително и получаването на всички актове - АКТ 15 и АКТ 16”, каза Христов.

Той подчерта, че крайният срок да се пуснат търговски количества газ по газопровода с Гърция е 1 октомври. 

"Ние целим газопроводът да е в състояние да пренася безопасно газ. Той трябва да има всички лицензи за експлоатация. В момента в газопровода има газ, но той е като голяма цистерна затапен от двете страни и пълен с газ под налягане, за да се провери дали няма течове. Газ през него не тече. Нас ни интересува като се пусне това да работи с търговски количества газ", обясни енергийният министър.

Според него този газопровод не е завършен. 

"В момента изчакваме да видим какво ще се случи с другите опции, да направим един окончателен анализ на необходимите количества газ, които ще ни трябват да осигурим за индустрията. Ще се направи и ценови анализ при какви нива на цената индустрията може да функционира, защото не можем да оставим газ на някакви цени, при които няма да е икономически изгодно предприятията и крайните потребители да функционират”, обясни Христов. 

 

Преговори с „Газпром“ ще има само, ако се окаже, че България няма да може да си осигури всички необходими количества природен газ за зимата, обясни служебният министър на енергетиката. По думите му на нас ни трябва газ, който хората могат да си позволят да купят и да работят. 

“Тези финални стъпки, буквално ги завършваме тази и другата седмица, отчитаме също и възможността интерконекторът да работи, който също е важна част от общия план и тогава вече окончателно ще решим какви количества е необходимо, ако трябва да договаряме с "Газпром", категоричен бе енергийният министър.

"Не за пръв път има инфлация, не за първи път има икономически кризи. Това, което ние се опитваме е да намалим натиска на инфлацията. Борим се за по-добри цени на газ, борим се за по-добри цени на ток, борим се за по-добри цени на горива. Бизнесът също от своя страна трябва да сам да си помогне със съответните програми за ефективност с инвестиции в енергоспестяване", каза Христов.

 

На този фон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи упрек за високите цени на газа към предишните управляващи:

 

„Асен Василев, Кирил Петков с посредници, от април досега изсмукаха от държавата стотици милиони при действащ договор с „Газпром“, каза Бойко Борисов.

От "Продължаваме промяната" отхвърлиха упреците на Борисов:

 

„Важе не българският интерес в случая, именно той е да се получат сигурни и евтини доставки. „Газпром“ не можа да бъде такъв доставчик в този момент", заяви Никола Минчев. 

Никой от „Продължаваме промяната“ не се е облагодетелствал от доставките на газ от алтернативни доставчици, категоричен беше Минчев.