„Освен работата и постепенно затихване на функциите на производството, това трябва да става с нови работни места, тук сме на едно и също мнение. Работни места не трябва да бъдат губени.“ Това заяви енергийният министър Румен Радев след среща с представители на „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“.

Поводът за разговорите бе протестът на енергетици и миньори.

„Бърка се като се говори, че териториалните планове предопределят конкретни проекти. Смисълът им е да създадат предпоставката за проекти, тези проекти трябва да идват от частния сектор, каза Радев.

Той заяви, че е говорено за начини и модели на компенсация, но не за детайли по тях.

Радев обясни, че териториалните планове за справедлив преход вече са изпратени.

„Изпратените планове стартират преговорния процес с Брюксел, а не го предопределят“, каза още министърът на енергетиката.

Според него не трябва да се създава напрежение в обществото ни за настройване на една група хора срещу друга.

„Всички хора, които са излезли на протести, било то на автомагистрала „Тракия“ и на прохода „Хаинбоаз“, или на други места, със сигурност не застрашават функционирането на системата в момента. Това са хора, които коректно са си направили постъпки, за да изразят протеста си законно. И това, че са навън не компрометира изпълнението на техните задачи“, каза още министърът. 

Какво точно реши властта и какво включват документите, които изпращаме в Брюксел?

 

Според приетите от кабинета териториални планове за справедлив преход на въглищните централи, до 2038 г. няма да се закриват мощности.

Някои от ТЕЦ-овете обаче ще отпаднат от енергийната система, защото ще станат икономически неизгодни. Ще се създаде Държавно предприятие, което да осигури нови работни места и сигурно бъдеще за районите на Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Договорени са социални пакети за работниците, които излязат извън енергийния сектор.

Всеки енергетик или миньор, който напусне системата ще получи до 36 работни заплати по определени критерии. Сумата е до 150 000 лева на работник.