Финални крачки до пускането на газовата връзка между България и Гърция. Следващата седмица се очаква да бъде издаден акт 15,  заяви регионалният министър Иван Шишков след среща със строителя.

В Брюксел предстоят тежки дебати на ресорните министри за въвеждане на мерки срещу енергийната криза. Маргарита Михова се отоплява на газ, но заради скока в цената е купила климатици.

"Ще сложа една врата тук и ще грея само две стаи и ако видя, че е много скъпо, ще мина на климатиците", разказа тя.

Енергийните доставки обаче са оскъдни и от Европейската комисия предлагат да се намали потреблението на газ, а в пиковите часове и на ток. Не е изключено да се стигне и до разделянето на държавите в Европа на зони.

"Червена зона, зелена, в зависимост от това коя има повече газ от потребностите ѝи би могла да предостави газ на други, които нямат", заяви финансистът Евгений Кънчев.

Утре енергийните министри ще обсъдят също дали да се въведе таван на цената на руския газ. Каква позиция ще защити България - от ресорното министерство отказаха да разкрият днес.

Междувременно строителят на газовата връзка на България с Гърция е забавил темпото през последните дни, но се очаква да навакса до неделя.

"Аз лично се надявам всички ние в понеделник да видим завършен обект и това, че е имало напрежение между нас и строителя да го забравим", заяви служебният регионален министър Иван Шишков.

Предстои и тридневно тестване на тръбите.