„България има достатъчно капацитет да внася необходимите количества природен газ, за да задоволи напълно потреблението на газ в страната“. Това каза пред bTV  енергийният експерт Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

„Може да се внесе газ както от Гърция, така и от Румъния, а от Турция не е възможно. Въпреки изявлението на господин Асен Василев днес, защото в момента не съществува споразумение за междусистемна свързаност между Турция и България, което да позволи подобен реверс, но от Румъния и Гърция има достатъчно количества газ. Не е проблем“, добави той.

Според него проблемът е, че през последните два месеца правителството не си е свършил домашното: „А именно да сключи споразумение с Гърция и Румъния за солидарност. Споразумения, при които при спиране на доставките от основният доставчик на природен газ, в случая Русия, да е ясно реално алтернативните количества, които са на пазара в региона, как ще се разпределят между 3 държави членки на Европейския съюз и затова в момента ние сме в ситуация, в която трябва спешно да търсим доставки, например на втечнен природен газ.“

Той обясни, че от Гърция вероятно цената ще е доста по-висока.

„Но по-лошото е, че няма яснота дали може да резервираме такъв капацитет“, добави Владимиров.

Вижте целия разговор във видеото.