Бургазлии излизат да живеят по квартири заради скъпия ток. Оказва се, че им е по-изгодно да плащат наем, отколкото да си покриват сметките за електричеството, тъй като жилищната сграда няма Акт 16. 

Снимка: btvnovinite.bg

Анифе Микова е сред потърпевши от високата тарифа на тока. Макар да живее в малък апартамент и да прави икономии, сметката й за тока е скочила няколко пъти.

„Като киловати погледнато миналата зима сме на същите киловати. Миналата година сме имали 180 лева декември месец, сега е 600", коментира Анифе.

Снимка: btvnovinite.bg

Макар да има малко дете, смята, че ще й бъде по-изгодно, ако живее под наем и със съпруга й обмислят крайни мерки.

„Да излезем на квартира, нямаме друг изход. Ние се отопляваме с един климатик, даже сме си мислили да спим в една стая, за да пестим от ток, но няма как тя вече е първи клас и трябва да учи“, казва жената.

Анифе живее в най-високия блок в комплекс „Меден рудник“, известен като „небостъргача". Като нея има още 30 семейства.

Снимка: btvnovinite.bg

„Предпочетохме за няколко месеца просто да се изнесем и ако следващата зима продължи такова положението да бъде, предполагам всички ще се изнесат“, казва Десислава Фотева, друга потърпевша от блока.

Сметките им са промишлени, защото блокът няма Акт 16. От 2008 г. строителната фирма е препродадена два пъти, сега банки и кредитори разпродават имота чрез синдик.

„Говорил съм два пъти с енергоразпределителното дружество, категорично ми отказват да пуснат битов ток“, казва синдикът Владимир Вакрилов.

„Ние сме изградили присъединителните съоръжения, трафопост, кабелни линии, те са довършени, но пак казвам - решението цялостното по прехвърлянето на партидите не е при нас“, казва Крум Косев от ЕР Юг , ЕВН.

Въвеждането в експлоатация на 30-етажния блок е в ръцете на синдика на фалиралата фирма. Ако скоро това не стане, жилищата ще се подаряват, разказват потърпевшите.